ÜNVER 2018 YILINDA UYARMIŞTI: "%18 EKSİLTİLEN BÜTÇEYLE YURT İHTİYACINI NASIL KARŞILAYACAKSINIZ?"
Üniversitelerin açılmasıyla birlikte tekrar Türkiye’nin gündemine gelen ve kaosa dönüşen yurt sorunu, akıllara CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver’in 2018 yılında yaptığı konuşmayı getirdi. 2019 yılı Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçe görüşmelerinde bakanlığı uyaran Ünver; “%18 eksiltilen bir bütçeyle üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız?” diye sormuştu.
Bir buçuk yılın ardından okullara dönmeye başlayan Üniversite öğrencileri yurt ve kalacak yer sorunu ile mücadele ediyor. Yükseköğretim Kurumu’nun verilerine göre 2021-2022 eğitim döneminde ülke genelinde ön lisans ve lisans olmak üzere toplam 7 milyon 791 bin 280 üniversite öğrencisi var. Artan kiralar ve özel yurt fiyatları, öğrencileri zora düşürürken YURTKUR’a ait yurtların kapasitesinin yetersiz olması, Ünver’in 2018 yılında yaptığı uyarıyı gündeme getirdi.
YURT KAPASİTESİ ÖĞRENCİ SAYISININ ÇOK ALTINDA
2019 yılı Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçe görüşmelerinde üniversite öğrencilerinin yurt sorununa dikkat çeken Ünver, bakanlığın yaptığı sunumda 2002-2018 karılaştırması yaparak gelinen noktayı bir başarı gibi anlatmasını gereksiz görmüş, karşılaştırmanın aslında bir başarısızlık örneği olduğunu kendisi şu rakamlarla ortaya koymuştu: “YURTKUR kapsamındaki yurtlardan faydalanan öğrenci sayısı bu süreçte, bakanlığın yaptığı sunumda, %265 oranında arttığı ifade edilmekte. 182 bin olan yatak kapasitesi 664 bine çıkmış ancak üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı ise %295 oranında artmış. O da 1 milyon 918’den 7 milyon 560 bine yükselmiş.”
BU GİDİŞLE YURT İHTİYACI KARŞILANAMAYACAK
Bu karşılaştırmadan hareketle yurt hizmetlerinin öğrenci sayısındaki artışı karşılayacak düzeyde olmadığını ifade eden Ünver, bakanlığın 2019-2020 ve 2021 yıllarına yönelik olarak, yurt kapasitesinde artış sağlayacak önlemler almak gibi hedefinin olduğunu ancak bunu hangi bütçeyle yapacakları konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtti. 2018 yılında, YURTKUR bütçesinin 13 milyar 900 milyon TL düzeyinde olduğunu fakat 2019 yılında bu bütçenin 10 milyar 376 milyon TL düzeyine indirildiğini söyleyen Ünver; “Türkiye’de enflasyon son 1 yılda %25-30 civarında artarken, YURTKUR’un bütçesinin %18 eksiltilmesi öğrencilerin yurt ihtiyaçlarının da bundan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanamayacağını göstermektedir.” diye konuştu.
Bakanlığı yurt konusunda uyaran Ünver, konuşmasının devamında Gençlik ve Spor Bakanı ile YURTKUR’dan bir cevap beklediğini belirterek şu soruyu sormuştu: “%18 eksiltilen bir bütçeyle üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız?”
İLGİLİ KONUŞMA LİNKİ: https://youtu.be/igxo2RrsMPQ