Türkiye'de yeni bir şap virüsü alarmı!
Türkiye'de görülen yeni tip şap virüsü nedeniyle mezbahalara gidiş dışında tüm hayvan nakilleri yasaklandı, hayvan pazarları da kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin izinleri iptal edildi.
Diğer ülkelerden Türkiye'ye geldiği düşünülen yeni bir şap virüsü nedeniyle deneme bonusu ülke genelinde alarm verildi.
SAT-2 tipi şap virüsü olarak adlandırılan virüs nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı.
Mezbahalara gidiş dışında hayvan nakilleri yasaklandı.
Bakanlığın il müdürlükleri tarafından yayınlanan mesajda, “Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46.139 TL idari para cezası uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.
AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Öte yandan tespit edilen yeni virüs SAT-2 ile ilgili aşı çalışmalarına kamu ve özel sektör laboratuarlarında başlatıldığı, üretiminin tamamlanmasıyla kullanıma sunulacağı, o zamana kadar alınan tedbirlerin sürdürüleceği öğrenildi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
T.O.B şap hastalığı görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını, büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için gerekli çalışmaların süratle yürütüldüğünü bildirdi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
* “Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.
*Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir.
*Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır.
*8 Mart 2023 tarihinde de DÜNYA Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur. Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.”
Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirlerin alındığına işaret edilen açıklamada, “Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur. SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir.”
“ŞAP HASTALIĞI GÜNDEMİMİZDE”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem bölgesindeki ziyaretleri kapsamında Kilis Ticaret Odası’nda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar ile bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Vahit Kirişci, şap hastalığının gündemlerinde olduğunu ve bununla ilgili üretilen aşıların ise büyükbaşlarda kullanılacağını söyledi. Kirişci, şöyle konuştu:
* “Şap hastalığıyla ilgili Irakta belirtiler ortaya çıkınca bu konuda Avrupa Birliğinin fili efem diye adlandırdığı bir birimi bu çerçevede bir koordinasyon çalışmasını başlatıyor ve bu koordinasyon çalışması sonunda Türkiyede de bu hastalığın endişesi oluşuyor. Buradan hareketlerde bizim şap enstitümüz Ankarada bu hastalıkla ilgili incelemeler başlatıyor ve bu çerçevede yürüdüğümüz çalışmalar noktasında bizim sat iki olarak serotipi bir hastalık olduğu bununla ilgili ilerleyen süreçte konu büyümeden gerekli tedbirleri almamız konusunda bakanlık olarak çalışmamız gündeme gelmiş oldu.
* Tabii burada önemli olan bu hastalığa karşı gerekli aşının memen hızla üretilmesiydi, bu aşı üretimi çalışmalar şu anda tamamlanmış durumda bu akşam itibariyle de bu hastalığın erodike edilmesi adına bu büyük başlarda olan hastalık aşılama faaliyetlerinin yürütülmesi için bu aşılar kullanılmış olacak. Tabii ki Türkiye bir taraftan Avrupa birliğiyle Avrupa’nın kendi birimleriyle hayvan sağlığıyla ilgili birimler noktasında, sürekli temas halinde bu çerçevede 8 Mart günü, doğrudan bilgilenmiş durumda bunun gereği olan aşılar üretildi. Aşılar büyükbaşlarda kullanılacak bununla da hastalık kontrol edilecek.”
(function(){'use strict';const c=function(a,b=null){return b&&b.getAttribute("data-jc")===String(a)?b:document.querySelector(`[${"data-jc"}="${a}"]`)}(103,document.currentScript);if(null==c)throw Error("JSC not found 103");const f={},g=c.attributes;for(let a=g.length-1;0{e=e[0];"HeavyAdIntervention"===e?.body?.id&&(d.fetch(`${a}&label=${0