ORTA TOROSLARIN ŞİFALI BİTKİLERİ'NİN 3. CİLDİ BASILDI

 

Bölgemiz bitkilerinin tıbbi özellikleri ile ilgili detaylı çalışmalar yapan Hemşerilerimiz Prof. Dr. Fulya Öztaş ve Prof. Dr. Haydar Öztaş’ın daha önce 1. Ve 2. Cildi basılan ve ülke genelinde oldukça ilgi gören bilimsel kitaplarının son cildi Orta Torosların Şifalı Bitkileri’ nin  3. Cildi  Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınevi tarafından basılarak okuyuculara sunulmuştur.
Bilindiği gibi tarihsel süreç içerisinde bazı bitkilerin iyileştirici özellikleri tespit edilmiş, kayıt altına alınmış veya toplumsal hafızaya yerleşerek sonraki nesillere aktarılmıştır. Zamanla bu bitkilerin kullanımları iyileştirilmiş, yenileri keşfedilerek bunlardan elde edilen ilaçlar günümüze kadar gelmiştir. Bitkilerin tedavi amaçlı kullanımı ilgili ilk yazılı belgelere Sümerlerde rastlanmaktadır. Gelişen kimyasal, fizyolojik ve klinik çalışmalar sonucu çok sayıda şifalı bitki ve bunlardan elde edilen ilaçlar tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.
Bu çalışmada yazarlar, daha önce ilk iki cildi yayınlanan “Orta Torosların Şifalı Bitkileri” isimli bu çalışmada özellikle Taşeli bölgesinde bulunan şifalı bitkilerin geleneksel tıpta kullanımı, fitokimyasal özellikleri günümüze kadar yapılan tüm çalışmalar analiz edilerek yerli ve yabancı bitki severlere sunulmasını amaçlanmışlardır. Hemşerilerimiz, Orta Torosların Şifalı Bitkileri 3. Cildinin, tüm araştırmacılara, biyologlara, eczacılara, bitkisel ürünlerle tedaviye ilgi duyan tüm okuyuculara faydalı olmasını dileyerek bu önemli bilimsel kaynağı bitki severlerin beğenisine sunmuşlardır.