HEMŞEHRİMİZ ÖZTAŞ ÇİFTİNDEN YENİ KEŞFEDİLEN BİTKİ TÜRÜ

Leopoldia oztasii (Asparagaceae, Scilloideae) ismi verilen büyük soğanlı, yassı yapraklı, kısa gövdeli, konik çiçeklenme özelliği gösteren ve uzun çiçek saplarına sahip yeni bir bitki türü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç.Dr. Hüseyin EROĞLU, Doç.Dr. Süleyman Mesut PINAR ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof.Dr. İsmail EKER tarafından uluslararası saygın bir bitki sistematiği dergisi olan PHYTOTAXA’da (ISSN 1179-3163) yayınlandı.
Doğa severler Fulya ÖZTAŞ ve Haydar ÖZTAŞ (Biyoloji Profesörleri), yazarlara bu bitkinin (Leopoldia oztasii) 2021-2023 yılları arasında doğal ortamlarında çekilmiş bazı fotoğraflarını göndererek bitkinin muhtemel yeni bir tür olup olmadığı konusunda görüş istemişlerdir. Sözü edilen değerli botanik araştırmacıları bitkinin çiçeklenme ve meyve verme dönemlerinde toplanan örnekleri inceleyerek örneklerin yeni bir türe ait olabileceği kanaatine varmıştır. Daha sonra, detaylı laboratuvar çalışmaları, herbaryum ve literatür karşılaştırmaları sonucu sözü edilen örneklerin bilim için yeni bir türü temsil ettiği sonucuna varmışlardır.  
Araştırmacılar tarafından tanımlanan yeni bitki türüne, bitkiyi ilk defa doğada tespit edip, yeni bir tür olabileceğini düşünen Prof. Dr.  Fulya ve Haydar Öztaş’ın anısına tür ismi olarak “oztasii” epitetini verilmiştir (Leopoldia oztasii). Tür makale yazarları tarafından Türkçe “Konya morbaşı” olarak isimlendirilmiştir.
Bu ve benzeri çalışmaları ile Türkiye Florasına önemli katkılar sağlayan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Botanik Prof.’u., ülkemizin önde gelen yeni nesil botanikçilerinden Sayın Prof.Dr. İsmail EKER ve Van Yüzüncü yıl Üniversitesi’nden Sayın Doç.Dr. Hüseyin EROĞLU ve Doç.Dr. S. Mesut PINAR’ın türün tanımı ve uluslararası saygın bir bitki taksonomisi dergisinde yayınlanması için gösterdikleri üstün çaba ve gayreti takdirle karşılıyoruz. Türü doğada ilk tespit edenler olarak kendilerine müteşekkiriz.
Leopoldia oztasii morfolojik olarak L. tenuiflora'ya benzemese, büyük soğanlı ve meyveli olması, kısa gövde ve konik çiçeklenme özellikleri ve uzun çiçek saplarına sahip olması ile sözü edilen benzer türden ve diğer akraba türlerden kolaylıkla ayırt edilebilmekte