Devlet Kayıtlarında Adı Geçmeyen Karaman Uluları

 

GELMİŞ NİCE MECZÜB’U İLAHİ, NİCE MÜŞTAK
ÇIKMIŞ BURADAN DEHRE NİCE ÂLİM’İ UŞŞAK
GÜYA BURADA OLMIŞİDİ ÂLEM MİSAK
BİR FEYZ’İ HİMEM ZAVİYEDİR DARI KARAMAN.

1. ALİ BEKE: Karaman’ın Boyalı köyü yakınındaki bir yüksek tepe üzerinde türbesi olan yatır.

2. AKBIYIK SULTAN: Yalnız adı anılan bu yatır’ın mezarının yeri belli değildir.

3. DEMİR GÖMLEK: Bu türbede lahidi bulunan ve Kamil Paşa adıyla anılan bu zat bir tarikat piri değildir.

4. FARFARA SULTAN: Yalnız adı dillerde dolaşan bu yatır da Yunus Emre tekkesinde yatıyor, deniliyor.

5. HALİL EFENDİ: Hocamahmud mahallesinde kendi adının andacı olan camiin bitişiğinde basit bir türbe içinde lahidi bulunan bu zat, bir tarikat piri değildir.

6. HODUL BABA: Kasabalar dışında yaşayan erenlerden olan bu Hodul Baba da Karadağ’da bir mağarada yaşarmış.

7. HOCA MAHMUD: Karaman’ın aristokratik kişilerinden olan ve adının andacı olan Hoca Mahmud mahallesindeki bir Darulhuffazı (Hafızlık okulu) bulunan sitesinin içinde mezarı vardır.

8. IBRIKLI SULTAN: Adı andaç verilen Ibrıklı mahallesinde yine adının andacı olan mescit ve bu mescit sitesindeki küçük bir hücrede mezarı olduğu söylenir.

9. İSHAK BABA: Yollarbaşı/İlisıra kasabasının Hacı İlyas mahallesindeki Garip Camii bitişiğinde türbesi olan bu yatır’a o kasaba halkı pek çok saygı gösterirler.

10. KESİKBAŞ VELİ: Yalnızca adı dillerde dolaşan bu Veli’nin mezarının yeri belli değildir.

11. KETTANİ BABA (KETENCİ BABA) : Hoca Mahmud mahallesinde Ketenhane Tekke ve Medresesi denilen, şimdilerde yalnızca cami ile bir mezarlığı kalmıştır.

12. KIVIRCIK BABA: Süleymanhacı veya Kaşoba köylerinin batı sınırları içinde «Kıvırcık Tekke» denilen yerde mezarı olan bu yatır hakkında da belli başlı bilgi yoktur.

13. KİRİŞCİ BABA: Yunus Emre Tekkesinin Yunus Emre’den sonraki Şeyhlerinden olup, tekkenin bazı onarıma ihtiyacı olan bölümlerini yeniden bir yön verilmek suretiyle ve tekke avlusunda olan Yunus’un mezarını da bugünkü görünümü ile kapalı yer içine aldırmıştır.

14. KOÇAK DEDE: Bazı vakıfnamelerde Küçük Dede olarak adı geçen bu şeyh, adı andaç verilen Koçakdede mahallesinde, Koçakdede sokağında sonraları ev düzenine getirilmiş olan bir evin bodrumunda mezarı vardır.

15. MERCİ SULTAN: Mezarı Mercik köyünde bir çevrik bölme içinde olan bu şeyhin yaşantıları hakkında belli başlı bir bilgi yoktur.

16. MESTCİ BABA: Mezarı çarşıda, Odun pazarındaki bir dükkân içinde kalan bu şeyh, Mestcilik (Ayakkabıcılık) ile geçimini sağlarmış.

17. SADIK SULTAN: Yollarbaşı/İlisıra kasabasındaki, kiliseden çevrilme Büyük Camiin bitişiğinde türbesi olan bu zat, Karaman Mevlevihanesi Kandilcisi olduğu rivayeti vardır.

18. SEYYİD NİZAM: Bu Şeyhin lahidi de şimdilerde kütüphane/sonradan cami olarak kullanılan ve eski adı Nizam Camii olan Hacıbeyler Camii’nin doğu tarafındaki (şimdilerde avlu olan) mezarlıkta idi.

19. TARRANİ BABA: Kimliği hakkında belli başlı bir bilgi olmayan bu Şeyhin mezarı da şimdilerde Ziraat Bankası’nın olduğu yerdedir.

20. TOPUCAK DEDE: Bazı kişilerce «Tabduk Emre» olduğu sanılan bu Dede de adının andacı olan Topucak mahallesindeki Topucak Mescidi bitişiğinde oldum olasıya bir kapalı yerde lahidi vardır.

21. YALINCAK SULTAN: Tenha yerlerde zaviye kuran Horasan erenlerinden olan bu Dede de, sonradan Şeyhler köyü adıyla bir köy kurulmuş olan boş arazilere zaviyesini kurmuş.

HER KÖŞE’İ FEYZİNDE BİRER FAZIL’I DANA
HER GÜY’İ KEMALİNDE BİRER ÂŞIK’I ŞEYDA
HER ZERRE’! HAKİNDE PEYKER FEYZİ HÜVEYDA
MASTUR’U KÜTÜPTÜR NİCE ASAR’I KARAMAN

Şerafettin GÜÇ

Not: Kitaptan kısaltılarak alıntı yapılmıştır. Merhum Durmuş ALİ GÜLCAN amcamızı rahmetle anıyorum.

Kaynak: Merhum Durmuş ALİ GÜLCAN (Karaman Tarihinden Hikâyeler – Gelenekler 1987 Baskı ve Dizgi Karaman’ın Sesi Gazetesi Tel: 2964-1834)

NOT: Fotoğrafların çoğunluğu kendi çekimim olup, bir kısmı Karaman Valiliği Kültür Müdürlüğü ve Mustafa KOÇAK abimiz – Ali Menekşe dostumuz tarafından çekilmiştir.